[DUTCH] Duitsland verbiedt spionerende smartwatches voor kinderen

Smartwatches voor kinderen met een afluisterfunctie zijn onlangs door de Duitse ‘Bundesnetzagentur’ (Bnz) ‘verboten‘. Deze slimme kinderhorloges hebben vaak beperkte belmogelijkheden, maar bevatten volgens Der Spiegel soms wel een app die buiten weten van het kind en omgeving om naar een vooraf ingesteld nummer kan bellen. En dát mag niet van de de Duitse netwerkherder, want ook omgevingsgeluiden zijn daarbij te horen en dat maakt spionage mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld gesprekken tussen docent en leerling gevolgd worden zonder medeweten van de laatste en dat schendt de privacywetten. Verkoop en bezit van deze kinderhorloges zijn daarom in Duitsland verboden; het instituut roept eigenaren op om ze onschadelijk te maken.

Afluistermogelijkheden

In de snelle ontwikkeling van ‘the internet of things’ is regelminnend Duitsland voorloper wat betreft wetgeving en handhaving. Het gaat daarbij natuurlijk om meer dan enkel puur de afluistermogelijkheden van slimme objecten, maar ook om databeveiliging. Een recent onderzoek (pdf) van een Noorse consumentenwaakhond bracht aan het licht dat de data die door een aantal smartwatches wordt verzonden lang niet altijd goed versleuteld wordt.


Spy spy spy

Sommige apparaten ‘have flaws which could allow a potential attacker to take control of the apps,thus gaining access to children’s real-time and historical location and personaldetails, as well as even enabling them to contact the children directly, all without the parents’ knowledge.’ Ai. De Duitsers hebben een punt.

Bron: Das Kapital