[DUTCH] ‘Connected toys zijn vaak zo lek als een mandje’

Connected toys worden steeds goedkoper, en daardoor voor iedereen bereikbaar. Maar voor de veiligheid ervan haalt iedereen zijn schouders op, zegt Mary-Jo de Leeuw. Ze is oprichter van het platform Internet of Toys, dat drie jaar lang onderzoek deed. “Iedereen trekt zijn handen er vanaf, dat vind ik heel zorgelijk.”

Als ze in de speelgoedwinkel staat, zegt ze weleens tegen andere ouders: ‘weet je wel zeker dat je die wilt kopen?’ Ze lacht erbij, maar haar boodschap is serieus. Na drie jaar onderzoek concludeert haar platform Internet of Toys dat het goed mis is met connected toys, speelgoed dat met het internet is verbonden.

De Leeuw en haar compagnon Anouk Vos onderzochten een hele reeks producten en de bijbehorende apps. Denk aan poppen die onthouden wat je zegt en kattenoren die bewegen op basis van je hersenactiviteit.

Daarbij moesten ze stellen dat er met allemaal iets mis was. “We vonden privacy-issues die echt tenenkrommend waren. Waarom heeft zo’n app toegang nodig tot je contactgegevens? En waarom worden jouw data ter beschikking gesteld aan derden? Het is bovendien helemaal niet duidelijk of je gegevens opgeslagen worden op een veilige plek.”

LEUK EN SCHATTIG

Aan aandacht voor hacks en datalekken is geen gebrek. Vorige week nog haalde een grote hack van camera’s de wereldwijde media. “Daarvoor worden boetes uitgedeeld en kunnen mensen gestraft worden. Maar internet of toys, dat vind iedereen vooral leuk en schattig. Dat zo’n pop zo lek is als een mandje en iedereen bij je gegevens kan komen, daarvan wordt gezegd: boeien.”

SYMBOOLPOLITHIEK
Dat connected toys helemaal niet zo schattig zijn, blijkt uit haar demo van de blonde pop Cayla. De Leeuw gebruikte het onschuldig ogende popje op een netwerkbijeenkomst voor oud-topmilitairen, waar ze haar zo had geprogrammeerd dat ze in het Arabisch doodswensen uitsprak. “Dat maakte meteen duidelijk waarom mijn verhaal belangrijk was. Cayla is het symbool geworden van de strijd die ik met mijn platform Internet of Toys voer.”

VOORWAARDEN ZIJN VAAK ‘SHOCKING’
Bij haar thuis komen er een heleboel dingen niet in. Op haar zwarte lijst staat om te beginnen alles van VTech. “De hacks bij die fabrikant vorig jaar toonden aan dat er van alles mis is met de veiligheid van de producten. De reactie van VTech was net zo tekenend als het ontkennen van een lek: er zou een update komen. Maar als al je gegevens op straat liggen, is een update inhoudsloos. Dat is net zoiets als naar de EHBO gaan met een gebroken arm en dat de arts zegt: neem maar een kopje suiker.”

Huize De Leeuw ligt niet vol met houten speelgoed: haar kinderen mogen gewoon spelen met een iPad en Xbox. Maar apparaten die aanwijsbaar data doorspelen naar andere partijen, die komen er niet in. “Ik check alle algemene voorwaarden van apparaten die in huis komen. Het is best wel shocking wat daar in staat. Je moet je echt goed afvragen waarom je je gegevens zou weggeven aan een volstrekt onbekende.”

Bron: RTLZ