[DUTCH] Er moet nu iets worden gedaan aan de veiligheid van connected speelgoed

De overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de problemen rondom verbonden speelgoed aan te pakken. Dat zegt Mary-Jo de Leeuw van het platform Internet of Toys. Ze reageert daarmee onder meer op de ophef rondom de pop My Friend Cayla.

De ‘afluisterpop’ Cayla kwam deze week in het nieuws nadat de Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet aantoonde dat kinderen via dit verbonden stuk speelgoed konden worden afgeluisterd. Eerder dit jaar was er bijvoorbeeld al zo’n zelfde soort probleem met een Barbiepop met een internetverbinding en zo is er inmiddels al een hele lijst voorbeelden van grote beveiligingsproblemen met connected speelgoed.

De Noorse Consumentenbond toonde deze week niet alleen aan dat een kwaadwillende de pop Cayla kan gebruiken om kinderen af te luisteren. Ook liet de organisatie zien dat iemand via de pop met het kind zou kunnen praten. Dat dit met specifiek Cayla al mogelijk is, is veel langer bekend: de pop werd in januari 2015 gehackt door de ethische hacker Ken Munro. Hij liet toen aan de BBC zien dat de pop kwetsbaarheden vertoont.

Toch haalde Blokker Holdings, het moederbedrijf van Intertoys en Bart Smit, de pop pas na de ophef van deze week uit de schappen. Het is merkwaardig dat er de afgelopen twee jaar niets is gebeurd, vindt De Leeuw. Zij is oprichter van het platform Internet of Toys. Daarin komen onder meer overheidsinstanties, ethische hackers en fabrikanten samen om de problemen rondom verbonden speelgoed te onderzoeken. Met dat onderzoek verdiept het platform zich in de problemen die bijvoorbeeld rondom de pop Cayla spelen.

Wie er in het platform precies vanuit verschillende hoeken vertegenwoordigd zijn, wil De Leeuw niet zeggen. Die beslotenheid bevordert volgens haar het vertrouwen van de leden onderling. Het doel van Internet of Toys is volgens De Leeuw niet alleen het aankaarten van problemen, maar ook zorgen voor een oplossing. “Door nu deze pop uit de schappen te halen, los je het probleem niet op. Dat is maar symboolpolitiek. Er is veel meer aan de hand.” De Leeuw denkt dat het moment wel gebruikt kan worden om het onder de aandacht te brengen. “Ik denk dat we aan de hand van Cayla kunnen doorpakken.”

Lees meer…Numrush